کوئل یا کویل (Ignition Coil) در زبان فارسی به معنی سیم پیچ می باشد. کویل ماشین نقش تقویت اختلاف پتانسیل را در سیستم برق و انژکتور خودرو ایفا میکنند. اساس کار و وظیفه کویل در حقیقت القای الکترومغناطیس است. کوئل ها ولتاژ تقویت شده باتری را تهیه کرده و در زمانبندی احتراق، مطابق فرمان و استراتژی عملکردی ECU به شمع ارسال می کند. در موتورهای بنزینی، انفجار مخلوط سوخت و هوا بر اثر جرقه زنی شمع اتفاق میافتد. شمع برای جرقهزنی نیازمند ولتاژ چند هزار ولتی بوده در صورتی که باتری اغلب خودروها تنها حدود ۱۲ ولت اختلاف پتانسیل ایجاد می نمایند. نقش کویل در فرآیند احتراق موتورهای درونسوز، تامین ولتاژ لازم برای ایجاد جرقه در الکترودهای شمع است و در واقع این کار از طریق سیمپیچهای درون کویل ماشین انجام میشود. به زبان ساده، وقتی جریان شارش مغناطیس وارد سیمپیچ با تعداد دور مشخص شود، جریان و اختلاف پتانسیل در دو سمت سلف یا سیم پیچ ما ایجاد میشود که جهت جریان ایجادی همواره با عامل اصلی ایجاد کننده مخالفت می کند. عامل اولیه ایجاد کننده میدان الکترومغناطیسی نیز می تواند کوئل یا سیم پیچ باشد. اگرتعداد دور سیم پیچی کوئل ثانویه از سیم پیچ اولیه بیشتر باشد، ولتاژ القا شده از ولتاژ عامل به وجود آورنده به نسبت مستقیم افزایش پیدا می کند. در خودروهای معمول این اختلاف پتانسیل در حدود بیست هزار ولت می باشد. از انرژی بالای تولید شده در کوئل برای ایجاد جرقه بر روی پلاتین شمع استفاده می شود. میزان فاصله یا گپ موجود بر روی دهانه شمع نقش مستقیم بر روی اختلاف پتانسیل ایجاد شده دارد. هرچه تعداد دورهای سیمپیچ ثانویه به نسبت سیم پیچ اولیه بیشتر باشد، انرژی ذخیره شده نیز بیشتر است. با قطع جریان برق، از سیم پیچ اولیه یا عامل ایجاد کننده انرژی میدان مغناطیسی با شار منفی، در سیم پیچ ثانویه تخلیه شده و ولتاژ بالا در اختیار شمع قرار می دهد. این سیمپیچهای دوگانه به دور یک هسته واحد فلزی پیچیده و عایق شده اند.
کویل با وایر
کویل استوانهای
کویل دوبل
کویل بدون وایر
کویل کتابی
کویل مدادی
این ساختار را سیم پیچی های اولیه، سیم پیچی های ثانویه، هسته مرکزی، و در نهایت بدنه کویل تشکیل میدهد، بدنه از جنس آلومینیومی ساخته شده و ضریب انتقال حرارت را بالا میبرد، جنس سیم های بکار رفته در این سیم پیچی ها نیز مسی است تا جریان برق را به خوبی انتقال دهد.
حرارت بالا، ایراد در سیمکشی خودرو، کیفیت پایین کویل، شمع نامناسب، عملکرد ناصحيح باتری خودرو و بی توجهی به ايرادات برق خودرو از جمله عوامل اصلی خرابی کویل هستند.
عمر کويلها به طور دقيق مشخص نيست و از آنجایی که کیفیت بد در این قطعه به سرعت سبب آسیب به موتور میشود، باید توجه داشته باشید که مراکز معتبر را برای خرید کویل با کیفیت انتخاب نمایید تا در خرید این قطعه دچار ضرر مالی نشوید. برای اطلاع از عمر مفید می بایست به اطلاعات ثبت شده بر روی کویل خریداری شده مراجعه نمایید و یا زمانی که شاهد ايراداتي در پيشرانه خودرو شديد که مرتبط با اين قطعه بود مجبور به تعويض آن هستيد.
نظرات (0)